WordPress 5.5 lazy load en andere features

Vandaag (11 augustus 2020) is WordPress 5.5 gelanceerd. Deze nieuwe versie biedt een hoop updates voor snelheid, zoeken, beveiliging, blokeditor, toegankelijkheid en ontwikkelaars. Je kunt versie 5.5, die is ontwikkeld is door zo’n 805 vrijwilligers, vanaf nu downloaden via WordPress.org/Download. Heb je een website bij ons? Vraag dan naar de mogelijkheden.


Nieuwe WordPress 5.5 technieken

Met versie 5.5 gebruiken WordPress-berichten en -pagina’s nu lazy loading, wat betekent dat afbeeldingen wachten met laden totdat ze net in beeld komen. Op mobiele apparaten kan lazy loading er ook voor zorgen dat browsers geen grote bestanden laden die bedoeld zijn voor andere apparaten, waardoor de batterij en het gegevensgebruik worden bespaard.

WordPress 5.5 bevat standaard een XML-sitemap waarmee zoekmachines de inhoud kunnen ontdekken wanneer deze live gaat. Er zijn tal van WordPress-plug-ins die dit doen (zoals Yoast SEO), maar nu kan het CMS zoekmachines helpen de inhoud direct vanuit de website te indexeren.

WordPress 5.5 kan plug-ins en thema’s automatisch bijwerken. In de WordPress-admin kun je nu plug-ins en thema’s instellen om automatisch te updaten zodat uw site altijd de nieuwste code gebruikt. Belangrijk is dat je automatische updates voor elke plug-in of elk thema kunt in- of uitschakelen als je extra voorzichtig wilt zijn.

Hoogtepunten van de blok-editor

Wederom zit de laatste release van WordPress bomvol spannende nieuwe functies voor de blok-editor. Bijvoorbeeld:

Blokpatronen
Nieuwe blokpatronen maken het simpel en leuk om prachtige, complexe lay-outs te maken door gebruik te maken van een combinatie van tekst en media om je verhaal te vertellen.

Je vindt blokpatronen ook in een uitgebreid aanbod aan plugins en thema’s, en er worden continue nieuwe toegevoegd. Kies ze vanuit een enkele plaats — gewoon klikken en gaan!

Inline afbeelding bewerking
Vanuit het afbeeldingsblok kan je nu meteen je foto’s bijsnijden, roteren en inzoomen. Als je veel tijd besteedt aan afbeeldingen, dan kan dit je uren besparen!

De nieuwe Block Directory
Het is nu makkelijker dan ooit om het blok te vinden wat je nodig hebt. De nieuwe blok bibliotheek is in de blok-editor gebouwd, zodat je nieuwe bloktypes kunt installeren voor je site zonder de editor te verlaten.

En zo veel meer.
De hoogtepunten hierboven zijn maar een klein gedeelte van de nieuwe mogelijkheden van de blok-editor die je net hebt geïnstalleerd. Open de de blok-editor en geniet!

WordPress 5.6?

WordPress 5.5 is meer dan vier maanden na zijn voorganger uitgebracht. Dat is in lijn met eerdere releases, wat suggereert dat het Corona-virus de ontwikkeling niet heeft vertraagd. Het team noemde WordPress 5.6 niet, maar het is waarschijnlijk al in de maak.

Jeroen Klumpenaar
Web developer / eigenaar

Over Jeroen

Web developer, designer en eigenaar van WebCapital. Jeroen is de man die je op weg helpt wanneer je jouw bedrijf digitaal een boost wil geven. Jeroen blijft graag goed op de hoogte over alles wat er speelt op het gebied van web.